Selasa, 20 Disember 2011

~Muhammad Eirfan Hakimi..Buah Hatiku~

Muhammad Eirfan Hakimi atau aku lebih suke panggil ipan kimie...hihi..sayang kat eirfan..dari dalam perut ibu dia lagi..tiap kali kakak aku datang..aku akan main perut dia..pegang2..sampai ipan bagi tindak balas...hihik..sayang sangat dengan eirfan...

Moga eirfan menjadi anak yang baik..soleh...tidak menyakiti hati ibu, ayah, UMIE..dan juga semua disekeliling eifan...eirfan..umie sentiasa rindukan eirfan...

di awal2 eirfan wujud dalam kehidupan kami...anak kecil yang sangat aku rindu, sayang..
~comeilkan..eirfan dsamping ibu~

~eirfan semakin membesar dan makin tembam~
~SEMAKIN TEMBAM LAGI..dan terus TEMBAM~

~dah mule membesar dan suke main..~

see
kecomelan dia..


~eirfan suke sangat main benda ini...kadang nangis kaw..kaw..kalau tak dapat nak tunggang..~

~dia kini menjadi PAKWE yang comeill dengan puting kegemarannyerr..hihihi~..

comeil sangat..dan ini muke yang terlalu comeil sangat..sampai setiap malam kalau rindu eirfan..aku akan tengok gambar dia yang ini..Umi rindu eirfan..

*

*


 
~hihi..comeilnyerr dia..pandai pulak tu posing..mata dia bOOlat.keturunan ibu dan umie..hihi~
 
*
*
 
 
*
*
 
dan eirfan semakin pandai bergaya..
 
*
 
*
 
eirfan with sunglasses
 
*
*
 
 
taaddaaa
 
 
~bukan main dia..pandang kamera...comeil~

IPAN KIMIE...umie rindu eirfan...umi sayang sangat eirfan...

Memohon Keredhaan ILLAHI

Moga hari ini, adalah hari terbaik untuk aku dari hari semalam..kesedihan semalam masih terasa dalam hati yang dalam..giler punyer sedih..Ya Allah moga ko terus memberikan hati aku ini, ikhlas menerima semua ini...moga hati ini dipanjatkan kesabaran dan redha dengan kesilapan yang telah aku buat...

serius aku sedih giler semalam...disebabkan aku, semua staff opis aku tak dapat gaji bulan disember 2011 (bank BIMB je ok) aku disalahkan sebab tidak maklum wang baki tunai yang kurang dan tidak boleh membayar duit gaji bulan di Bank BIMB...dalam keadaan hati yang serabut...aku kecewa giler..kenapa mesti aku dipersalahkan seorang...aku kena DIMERIT (ala macam zaman sekolah tu, merit demerit)..

ade aku kesah...hahaha...serius memang aku kesah..aku berfikir tidak rasional...kenapa aku seorang yang dipersalahkan...mana tanggungjawab orang lain dalam hal ini...aku cube memohon keredhaan MU YA ALLAH...aku cube untuk redha..memang kesalahan aku...berfikir dengan tenang...dan memang ini semua salah aku...aku tak nafikan...memang salah aku....

kerana sistem SAGA run (berlari-lari anak) gaji tolak amaun gaji dari bank CIMB..kemudian pelarasan aku terlepas nak buat..tapi dengan banggan aku telah cop telah diakaunkan dengan betul...(betul la sangat)..tapi rupenyerr aku silap..aku terlepas nak buat adjustment....so aku dipersalahkan..ok..

everyday..unit akaun juga keluarkan laporan baki tunai...tapi di situ tiada siapa perasan duit BIMB tak cukup..tp kat sini aku juga disalahkan...hahaha...seperti makluman di atas..memang aku yang salahkan..dan aku tau kesilapan ini memberi kesan dalam kehidupan aku..serius aku sedih..dan 1 hari 1 malam ni..giler sedih...hahaha

Next part aku sedih...yang tu biarlah aku tanggung sorang kesedihan itu...Ya Allah tunjukkan jalan untuk ku...adakah patut aku tinggalkan kerjaya aku yang xsangat kerjayanyerr...untuk tinggal dengan suami aku di Kedah..aku sedih dan tawar hati untuk teruskan perjuangan aku...mungkin ada orang yang lebih baik dan hebat dari aku...untuk menggantikan tempat aku...aku juga tau..ramai yang tak suke dengan aku...aku pasrah Ya Allah..biarlah apa orang nak kata...tapi aku tak mampu untuk terus tersenyum....

Ya Allah..mohon keredhaan MU..Engkaulah sumber kekuatan ku...aku sedih YA ALLAH...sedih..hiburkanlah hatiku...


~setiap manusia tidak sempurna..mohon yang terbaik dari mu YA ALLAH~

Selasa, 13 Disember 2011

MOOD AKU.....GERAM ~

agakla jugak aku hari ni....HOT and SPICY...sangat geram aku....geram...geram....sangat geram....mula2 macam ada hati nak bagi penambahbaikan tapi aku kena balik...adooiyaiii...tension aku...dah la aku dah malas nak amik tau....suke ati ko la....no komen...
ni yang nak marah ni...


angry...


angry...


anggggrrryyy...


angry BIRD yang cute...hihik

Mood hari ni, memang geram sangat2...aku tension...korang nak tau tak nape?....nape?...emmm biar la rahsia...hihihik...

Jumaat, 2 Disember 2011

~Majlis Perkahwinan Nursafura@Uya~

Sabtu 26 November 2011 (aku 26 Februari 2011)..uya nikah & Kenduri kawin sekali...hehe...maaf uya..lewat p masjid time ko nikah..kene plak time tu aku ngah tuuutt..xdapat nak joint...pape pun dapat gak bergambar dengan pengantin...

~see comueil kan aku..hehekk...uya memang cantik~

~uya & n family~

Masa ni, terlalu banyak jemputan kawin, jaln pulak jem..dan akhirnyerr sampai kat majlis pun dah lewat...tapi bezznyerrr..dapat tangkap gambar lagi..hehehe....

~Eirfan, En. Abang Cayang..(hehe) Uya and Aku yang Comeil~


Post istimewa dari penganti....

nak tengok tak


nak tak?????


nak ke tak????

*
*
*
*


seee*******


~uya and En. hasben~

Selamat pengantin baru buat uya and en.hasben...moga bahagia hingga akhir hayat...

Khamis, 1 Disember 2011

~Rapid KL...(Kuala Lumpur ke Kota London)~

Entry ni..bukan nak bagi tahu betapa rasa bangga gilerr dengan perkhidmatan RAPID KL..tapi nak buat aduan..hahaha aduan la sangat..tp ni semua adalah ADUAN meluahkan perasaan yang memang saat ni tengah tension dan hilang sabar aku di buatnyerr...selama 3 tahun hidup bersama Rapid KL..bukan MENOMPANG ok tapi...bayar tiket pe nak naik LRT, PUTRA, BAS..sangat terlampau sakit ati dengan service rapid KL untuk naik bas..senang cite..bas U26..korang search la bas tu nak g mana..

pernah gak tanya, pak cik bas tu, nape la..korang nyerr boss tak nak tambah bas U26..nak kata tak beli bas baru..aku tengok U30 tu melambak..kadang sampai yang lalu tu kosong tak de penompang..tapi nak tunggu U26 ni..haram hukumnyerr...katanya xramai orang nak naik..tu yang xbanyak stok...masalahnyerr..cube letak lebih sikit time pergi dan balik kerja..memang ramai orang..klu time matahari dah naik, panas terik memang la xde orang nak naik, semua g kerja awal pagi..balik plak petang hingga malam kan..ni tak..aduuyaii..planing tak betul la...

sakit yang melampau..ingat berubah..tapi tak berubah..aku dah lama sabar...tapi sekarang dah sakit ati giler...klu dulu pun pernah tunggu sampai 1++ 2++ jam...melampau...yang terakhir semalam..aku tunggu dan 1 jam lebih..dah la hujan..tak leh duduk kat batu bata..kena berdiri..naik bengkak kaki aku...

bas lain, bezz jerk lalu dengan tak bawa penompang..menyampah..nak nangis...kaki  aku sakit..bile datang bas tu penuh giler..menyumbat macam sotong sumbat [ala sotong yang sumbat dengan pulut tu..sedap pe..gemok kan]..geram aku...tolong la..tambah bas U26..tak nak tambah 1 tambah la 10 ke 20 ke...kesian la kat kami yang balik kerja letih, muke pun tak boleh blah..nak tungu bas berejam kan...sedih sangat..klu macam ni..ada metro ke SJ bus pun xkesah dah..memang tak hingin nak naik Rapid KL...

kalau orang rapid terbaca..moga lepas ni..ada perubahan untuk perjalanan bas U26...



 

Selasa, 22 November 2011

Rajinnyer Update..Giler LooOOL

Setelah berbulan-bulan tidak update blog aku ni..akhirnyer kerajinan telah melanda aku yang semakin rajin dan terus rajin untuk mengupdate blog..mungkin proses closing account akan bermula..dan proses untuk aku menghadapi Y.E.S (Year End Stress)...jadi untuk hilang stress yang mule melanda..aku pun 'ter'ajin untuk update blog..

kena plak sekarang..suke tengok gambar2 sepanjang zaman, terasa untuk berkongsi bersama..emm citer tentang wedding..citer tentang kehidupan lepas kawin..kerja yang membosankan, citer Tentang Dhia..hahaha semualah aktiviti yang teringin sangat nak dikongsi bersama..(Tp yang xsuke layan..tak dek paksaan eak)

belek punyer belek, semakin banyak gambar dan cerite nak dikongsi, ni yang buat lagi semangat untuk terus update..hihihik suke tak..suke tak...poyozzz jerk..k la..Layannzzz
~si teddy bear yang ciut miut sedang layan blog..hihik~

Isnin, 21 November 2011

Menikmati BAKSO Pudu bersama My Lovely Cayang

BAKSO...agak2 ada tak yang tak tau bakso tu apa, hahahakk...memang faverito makan bakso..ala macam mee sup cume ada bebola daging..pastu klu bubuh cili bagi pedas memang bezz giler...makan sampai bibir merah kepedasan lagi bez..hihihik

masa g pudu nak beli tiket ngan En. Abe..tetibe teringin nak g foodcourt dia..klu dulu senang, foodcourt dekat jerk, kali ni kena naik tingkat 4 (klu tak salah) untuk menikmati makanan di Puduraya..tapi suasana dia memang lain, bezz gak la..

Pesan Bakso, tak sangka bakso dia memang menyengat, bezz oooo....kena pulak pedas...seee...ni la bakso nyerr...

*
*
*


~tengok la cili yang ada tu..memang yummy...zah giler pedas~


~En. Abe sedang menikmati Bakso..dan dia lupe..tu bakso Sayang En.Abe ku Cayang..hihi...tu la, orang kata order lain, xmau, Bakso kite dilayannyerr..memang bezz..rugi tak cube...BAKSO PUDU~

~hehe..kredit to Nokia cabuk kami..dapat jugak tangkap gambo buat kenangan..~

I miss BAKSO PUDU...En. Abe kite g makan lagi eark...nak dua mangkuk..boleh?? hihihik

Khamis, 17 November 2011

Spagetti Ala Cik Nana

Emmm percubaan pertama buat spagetti...SIMPLE giler..tapi yang penting masih bau, rasa dan warna macam spagetti..k resepi ringkas Spagetti Ala Cik Nana..

Bahan-Bahan:
20 batang spagetti (1 orang makan-size perut masing-masing k)
5 hotdong & bebola (giler hotdog & bebola)
tomato puri

Cara-Cara:
1. Rebus spagetti ikut suke kelembutannyer, dan toskan.
2. panaskan kuali, masukkan hotdong & bebola (yang telah dipotong) dan goreng sekejap @ ikut suke la
3. masukkan tomato puri, dan tunggu sampai masak.
4. Hidang kat pinggan ikut selera masing-masing...

*
*
*

tadaaa...sangat simple and ok la..hihihi...Spagetti Ala Cik Nana

~see hot dog & bebola yang timbul2 itu~

Bagi yang nak rasa macam lagi malas, boleh main lebur jerk, campur semua, seperti mee goreng..seperti ini..

*
*
*
*

tadaaaaa...
*
*

Spaggetti Goreng Ala Cik Nanaker...yummmy...yang penting kenyang kan...selamat mencube...hihihi

Kelas Buat Kek...Cuppycake...

aktiviti buat kek..anjuran Puspanita KPKT, hahah nak tergelak, akhirnyer aku belajar buat kek..tapi ni citer agak lama dah..sampai sekarang tak pernah praktice langsung buat kek..dah beli bahan tapi nak buat kek malas gaban..yuran hanya RM10.00 tp macam2 dapat...

*
*
*

see ni, la barang yang dapat dari kelas buat kek itu..


~muke orang teruje..teruje la sangat kan..~

~hasil tangan deko cup cake..lady bird tu yang paling mahal sei..~

haha..klu dapat tempahan macam ni, rasa tak mau aku, cancel terus, penat giler buat benda alah ni, hiasan foundant ni...tp hasil kreatif memang comiel..tp gelik..hihihi..next time nak belajar buat piza plak la..hihihik..

Khamis, 29 September 2011

law kana bainana...Ya Habibi Ya Muhammad...


law kana bainana...Ya Habibi Ya Muhammad...Andai Nabi Muhammad berada bermasa kite semua...Pertama kali mendengar lagu ini aku sudah jatuh cinta, lagu sangat menusuk kalbu...Sekiranya Rasullullah saw bersama kita ketika ini, apakah perasaan kita?


aku rasa malu dan mula menyedari kesilapan dan kekhilafan diri...namun semuanyer hanya Allah sahaja yang tahu...Moga Ya Allah, aku dikurniakan hidayah dan syafaat mu...dan Syafaat Nabi Muhammad S.A.w....moga kite semua diberkati...

 


law kana bainana al-habeeb

la dana alqassi wal qareeb

men taibateen qabl al mageeb

taleeban qurbal habeeb
 

fi qurbeehi anafsu tateeb

wa tad'u allaha fa yogeeb

anwaar taha la tagheeb

baleeghna leeqahu ya mugeeb




fadatka roohi ya habeeb

mohamadun mukreemal ghareeb

be qurbeeka arroho tateeb

ya rahmatan lil alameen


Ya Habibi Ya Muhammad (wahai kekasihku Muhammad)
Ya Tobibi Ya Mumajjad (wahai penawarku yg dimuliakan)
Anta zul-Fadhlil—muayyad (kau yang memiliki segala kelebihan)
Jalla man solla ‘alaik (kemuliaan bagi mereka yg berselawat ke atas mu) **************************************************
لو كان بيننا الحبيب




لدنا القاصي والقريب




من طيبة قبل المغيب




طالباً قرب الحبيب


في قربه النفس تطيب




تدعو الله فيجيب




أنوار طه لا تغيب




بلغنا لقاه يا مجيب



فدتك روحي يا حبيب




محمد مكرم الغريب




بقربك الروح تطيب




يا رحمة للعالمين






********************* Lagu telah ditafsirkan***************

kalaulah Al-habib (Nabi Muhamad) ada diantara kita..

maka akan hampir kepadanya yg jauh & yg dekat

drpada ‘Toybah’ sebelum ia lenyap..

mengharapkan dekat denganya (al-Habib)

 
hampir denganya jiwa rasa tenang

jika kau berdoa pasti diperkenankan-NYA..

cahaya Taha ( Nabi Muhamad ) tidak pernah lenyap

pertemukanlah kami denganya Ya Mujib



kan ku gadaikan nyawaku wahai Habib (Nabi Muhamad) yg memuliakan gharib (org yg jauh/ tidak dikenali)

berhampiran dengan mu jiwa rasa tenang

wahai Rahmat sekalian alam
Ya Habibi Ya Muhammad (wahai kekasihku Muhammad)
Ya Tobibi Ya Mumajjad (wahai penawarku yg dimuliakan)

Anta zul-Fadhlil—muayyad (kau yang memiliki segala kelebihan)
Jalla man solla ‘alaik (kemuliaan bagi mereka yg berselawat ke atas mu)




Rabu, 28 September 2011

Ke khilafan aku sebagai seorang Hamba

Ya Allah...aku bersyukur pada mu Ya Allah...Ko telah menyelamatkan aku dari mengalami kecelakaan dan Ko telah menjaga aku selama ini...sesungguhnya aku adalah hambaMu yang khilaf dan serba kekurangan..dan sentiasa lupa akan DIRIMU dengan kenikmatan dunia ini Ya Allah...

Ya Allah berikan la Hidayah dan Syafaat Mu...Kurniakanlah Syaafaat dari Nabi Muhammad S.A.W juga kepada ku...Moga aku sentiasa terus memuhasabahkan diri dalam menjalani kehidupan aku...

kalau satu hari nanti, adik aku terbaca entry ini...entry ini khas juga untuk dia...Mohd Sakrani Bin Abdur Rahim..Adik bongsu aku..walaupun dia nakal dan kadang dia buat aku sedih..tapi jauh disudut hati aku sayangkan dia...buat adik ku yang tersayang juga..aku sangat bersyukur dengan setiap cerita dan kisah-kisah yang sering di perdengarkan kepada ku...betapa cinta dan kasih kepada Nabi Muhammad itu sangat indah..Cinta yang akan buat kite sentiasa rindu dan teringin jumpa Nabi junjungan kite..Selama ini, berselawat pada Nabi Muhammad S.A.W, kite tidak pernah merasakan nikmat cinta pada nabi..walaupun dengar kisah nabi..nikmatnyer kurang di rasai..Ya Allah aku khilaf...Moga aku sentiasa muhasabah diri ku..

law kana bainana al-habeeb (Ya Allah...Andai nabi Muhammad itu ada pada zaman kini, pasti semua umat manusia tidak akan leka dengan nikmat dunia..termasuk aku Ya Allah)

Ya Allah berikanlah kekuatan kepada Hambamu...

Moga kite semua umat islam mendapat Hidayah dan Syafaat dari Allah S.W.T dan dikurniakan Syafaat dari Nabi Junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W..Cinta yang terlalu indah...ketenangan jiwa dan hati..Cinta yang amat diperlukan oleh semua umat manusia...Cinta pada Kekasih Allah...Cinta pada Allah..Moga semua mendapat keberkatannya...Amin...

Khamis, 15 September 2011

~Bile Aurat dijadikan isu~

Hai u all..hari ni..main search lagi tenet..dan tetiba terjumpa keratan dibawah untuk berkongsi bersama..zah dapat cite ni dari blog mana entah..tak pasti...lupa dahh...tapi apa yang penting dari cite kat bawah ni...moga kite semua sentiasa di rahmati oleh Allah..just untuk renungan bersama...

Sambungan pada cerita itu....
*

*

*

*


moral dari cerita ini...u all lebih mengetahui...moga kite semua mendapat hidayah, rahmat dan kebaikan di dunia dan di akhirat...amin~

Isnin, 12 September 2011

Rahsia Mendirikan Sembahyang Lima Waktu

As salam..hari ni search punyer search tenet..tetiba terbaca artikel ni..dan terasa nak berkongsi bersama..Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu...


1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.

2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.

3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.

4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.

5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.

7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.

9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.

10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.

11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.

13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.



Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!”

Wassalam.

“Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…” Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa’at kepada manusia lain…
 

Moga kite semua mendapatkan keberkatanNYA..amin~

Isnin, 29 Ogos 2011

Salam aidilfitri buat semua umat islam di dunia..buat kengkawan dan saudara mara semua..moga kite semua mendapat keberkatan di dalam bulan ramadhan dan menyambut syawal dengan penuh keindahan.amin...


ikhlas dari kami sekeluarga:

Muzamil & Zahliana