Rabu, 10 Februari 2010

~Masakan cincai + Bezz~

tetiba time ni, terajin nak masak, tapi masakan xla bez sangat tapi juz nak kongsi bersama...k hari tu ade masak ayam kicap pak cik TM...huhu kelako, tapi konun nak belajo masak ayam kicap, so belajar dengan kak dahlia tetapi xberapa jadi, emm tapi ok kut nampak menyelerakan, esok tu bawa g opis, tapi rasa dah lain, masin plak...huhu macam lori garam tumpah depan umah malam tu...tu yang masin...anyway...mai kite sama belajo cam ne nak masak...

Ayam masak Kicap pak cik TM..
1. Mula goreng ayam samping garing xpun ikut suke, nak garing boleh, xnak pun boleh ~tapi jangan lupe    perap kunyit + garam
2. Panaskan kuali tumis bahan yang diblender {bawang+cili+belacan~hehhe penggemar belacan}
3. bile dah agak2 masak boleh masukkan sos cili + sos tomato...time ni, mesti nampak menyelerakan warna sos memang sedap tengok...pastu bubuh kicap sikit
4. masukkan kiub ayam xpun stok ayam, aku ni xpandai nak adjust guna garam tu yang pakai kiub jerk. tapi sedap pe..huhu
5. yang terakhir bubuh cili padi ke cili besar nak nampak cun, macam hiasan dia la...huhu
6. k dah boleh makan~cube la...memang bez..."ayam kicap pak cik TM"

~ni la ayam kicap pak cik TM, hahhak...time ni, kat mangkuk tinggal 3 ketul jerk untuk pak cik aku, yang dah kena sebat dengan aku+adik aku+my family~

~hehe ni plak sayuran kobis+tahu lembut~


3 ulasan:

  1. Tq pada Zah kerana menaja makan lunch aku..ayam kicap Cobaan Zahliana..

    BalasPadam
  2. ooo..zah,lain kali jgn luper taja lunch k.aby lak erk...

    BalasPadam
  3. kak. dahlia: hahak semua tunjuk ajar akak, so cam ne ok tak? tp masin kan huhuhu

    Kak Aby: wokey kak aby, insyaallah lain kali kite buat & taja lunch akak k...

    BalasPadam